Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna Forum dyskusyjne ZGRYZ
Serwis techników dentystycznych i protetyków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Szybka Agarownica

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DENDRYT



Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 41
Skąd: małopolska

PostWysłany: Sro Lis 16, 2016 8:22 pm    Temat postu: Szybka Agarownica Odpowiedz z cytatem

Jakiś czas temu pozbyłem się agarownic produkcji dalekowschodniej i amerykańskiej ,ze względu na ilość potrzebnego czasu do przygotowania ,jak i jednorazowych porcji agaru używanych na cykl.

Zakupiłem markową "wypasioną wersję " renomowanego producenta. Miała być lekarstwem na wszystkie niedomagania poprzedniczek.

Niestety dane podawane przez producenta odbiegają od rzeczywistości, a i z jakością nie najlepiej . Podczas kilkumiesięcznej pracy miałem już 4 awarie.
A czas na cykl topienia jest owiele większy od czasu u poprzednich modeli.
Dystrybutor stwierdził ,że zdarzają się obecnie takie defekty i zaproponował wymianę ,albo zwrot zapłaty( dla upierdliwego klienta wszystko Smile ).
Poszukałem i znalazłem producenta agarownic do przemysłu spożywczego, cukierniczego.
Dostałem propozycję urządzenia do szybkiego ciągłego przygotowania agaru , dwukomorowego .
Najmniejsza porcja przygotowania mieści się w 1 kg \ 1l masy obrabianej.
Czas gotowości do upłynnienia 20-45 minut.
Zakres temperatury topienia 50- 95 C.
Temperatura podtrzymania naczynia roboczego 60-85 C.

Teraz podstawowe pytanie :
- na ile agary spożywcze różnią się od tych używanych przez nas ,
- czy szybki proces topienia nie przyczyni się jednak do szybszego zużycia właściwości agaru?

Proszę o opinie osoby na codzień wykorzystujące różne masy agarowe , jak to widzą.
Dodam ,że zależy mi na szybkiej ,rzetelenej odpowiedzi ,gdyż do końca roku zostało nie wiele( termin ważności oferty cenowej) ,a oferta wydaje się dość korzystna cenowo i jakościowo (widziałem produkty tego producenta i powiem ,że są solidnie i estetycznie wykonane, zresztą jest długa gwarancja).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piotrasz



Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 1426

PostWysłany: Czw Lis 17, 2016 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Topiłeś kiedyś agar w kuchence mikrofalowej?
Osobiście nigdy tego nie próbowałem robić (agaru nie stosujemy od wielu lat). Słyszałem jednak, że podobno nie ma szybszego i lepszego sposobu na przygotowanie masy agarowej. Wink

Nie znam się na agarach spożywczych, jednak skoro nawet wśród tych "dentystycznych" są lepsze i gorsze (lepsze to znaczy bardziej przypominające strukturą i wytrzymałością silikony), to nie sądzę aby w przypadku spożywczych, ktokolwiek w ogóle zwracał na te cechy uwagę.

Piszesz o temperaturze podtrzymania od 60 do 85 stopni. Czy to jednak odrobinę nie za duża różnica do "naszych" temperatur 42-45 stopni?

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem problemu długiego czasu topienia agarownic protetycznych jest moim zdaniem możliwość (oczywiście tylko w wybranych modelach) ustawienia programu nocnego, czyli programowania czasowego. Wówczas przychodząc rano do pracy masz gotowy do zalewania agar, który może tę gotowość podtrzymać przecież przez cały dzień. Jeden z moich znajomych zamierza pozbyć się takowej, prawie nie używanej agarownicy (w cenie o ile dobrze pamiętam połowy nowej), bo nie jest mu potrzebna. Gdybyś był zainteresowany, daj znać na PW.
_________________
Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zębatka



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 714

PostWysłany: Czw Lis 17, 2016 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piotrasz napisał:
Słyszałem jednak, że podobno nie ma szybszego i lepszego sposobu na przygotowanie masy agarowej.


Do kuchenki mikrofalowej jest dedykowany specjalny rodzaj agaru.

DENDYT napisał:
- na ile agary spożywcze różnią się od tych używanych przez nas ,


I pewnie różnią się skoro wśród agarów dla techniki dentystycznej są i te do powielania modeli z masy i te do powielania modeli gipsowych.

piotrasz napisał:
"(agaru nie stosujemy od wielu lat)"


Wiele lat temu to nawet "leczono" agar aspiryną a ci lepiej sytuowani antybiotykiem.
_________________
Zębatka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DENDRYT



Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 41
Skąd: małopolska

PostWysłany: Czw Lis 17, 2016 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piotrasz napisał:
Topiłeś kiedyś agar w kuchence mikrofalowej?
Osobiście nigdy tego nie próbowałem robić (agaru nie stosujemy od wielu lat). Słyszałem jednak, że podobno nie ma szybszego i lepszego sposobu na przygotowanie masy agarowej. Wink


Piszesz o temperaturze podtrzymania od 60 do 85 stopni. Czy to jednak odrobinę nie za duża różnica do "naszych" temperatur 42-45 stopni?

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem problemu długiego czasu topienia agarownic protetycznych jest moim zdaniem możliwość (oczywiście tylko w wybranych modelach) ustawienia programu nocnego, czyli programowania czasowego. Wówczas przychodząc rano do pracy masz gotowy do zalewania agar, który może tę gotowość podtrzymać przecież przez cały dzień.

Piotrasz z całym szacunkiem,ale topienie w mikrofali to rozwiązanie profilaktyczne i bardzo nie ekonomiczne- taki bajer. A agary do tego dedykowane takie sobie , poza ceną nic szczególnego.

Piszesz o zakresie użytkowym temperatury agaru,a nie przygotowania. Pamietaj ,że agar opuszcza agarownicę i traci temeraturę , do właśnie tych użytkowych 40 -60-paru stopni, bo to zależy dokładnie od rodzaju producenta .
Miałem już kiedyś do czynienia z polskim produktem gdzie właśnie zastosowano takie parametry i agarownica nadawała się do robienia co najwyżej gorącej czekolady Very Happy i to z mlekiem. Zresztą tak skończyła - w kawiarnii, bo miała atest sanitarny.

Wersja z napełnianiem całej agarownicy , grzaniem jej przez noc jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzona - niestety nie do przyjęcia pod wględem ekonomiki.
Rozchodziło mi się o wpisy użytkowników agaru różnych producentów i ich opinii z eksploatacji agarownic.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
machine25



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 57

PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DENDRYT podaj chociaż jeden argument że topienie w mikrofalówce to nie ekonomiczna metoda, moim zdaniem się mylisz. Jest masa materiałów gdzie topisz w mikrofalówce, sęk w tym że trza przetestować je wszystkie i dobrać odpowiednie temperatury podgrzewania jaki i masę osłaniającą. Jest na rynku jedna z najlepszych mas do powielania i bardzo ekonomiczna nadaje się też znakomicie do powielania prac kombinowanych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DENDRYT



Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 41
Skąd: małopolska

PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 1:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwszy argument:
- moc pobierana przez mikrofalówkę , do masy topionego agaru.

Drugi argument:
- szkodliwość przy ciągłym używaniu mikrofalówki - większość mikrofali nie do końca jest bezpiecznych , dlatego urządzenia profesjonalne ,gdzie obsługuje je pracownik - pracownicy kosztuje o wiele więcej niż agarownica.
Urządzenie musi być obsługiwane w osobnym pomieszczeniu.

Trzeci argument:
- koszt agaru dedykowanego do takiego zastosowania, mała ilość dedykowanych materiałów.Teoretycznie wielu taką opcje podaje , praktycznie wiele agarów się zupełnie do tego nie nadaje.

Czwarty argument:
- krótki żywot agaru ze względu na działanie pola elektromagnetycznego dużej częstotliwości- agar struktura uwodniona .

Piąty argument:
- agar należy przetopić do konsystencji płynnej ,więc musi posiadać temeraturę wyższą od użytkowej, czyli trzeba kontrolować proces chłodzenia i mieszać - zajmujące zajęcie i nie ekonomiczne dla pracownika etatowego ,który w tym czasie mógłby zarabiać w inny sposób .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group