Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna Forum dyskusyjne ZGRYZ
Serwis techników dentystycznych i protetyków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
odlewnia indukcyjno próżniowa, jaką wybrac?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Sro Sie 12, 2015 7:00 pm    Temat postu: odlewnia indukcyjno próżniowa, jaką wybrac? Odpowiedz z cytatem

problem jak w temacie, mysle o zamianie rotomata(choc nie ma zadnych problemow z nim i odlewami) na jakas indukcje, ale potrzebowal bym tez odlewnie do niewielkich stopow srebra i zlota, stad pomysłz próżniówką.

jaka wybrac? przegladma interneta i troche tego jest.

zalezalo by mi na nowce, nie smiganej

pozdro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piotrasz



Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 1428

PostWysłany: Czw Sie 13, 2015 8:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do odlewania złota i srebra (nawet niewielkich ilości) nie potrzebujesz odlewni próżniowej. Na przykład w Fornaxie T, używając wkładki węglowej bez problemu odlejesz 2 gramy złoto-platyny, z minimalną (prawie nie zauważalną) stratą.

Indukcja jest oczywiście 100 razy wygodniejsza od wirówki i palnika. Choć wybór masz rzeczywiście spory, tak naprawdę godne uwagi są to 3-4 modele. Poszperaj w innych tematach i poczytaj o sprawdzonym sprzęcie.
_________________
Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Sob Sie 15, 2015 12:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko 3-4 xd?

przegladalem tematy ale az tyle nie znalazlem

zastanawialem sie nad rotocastem... mam rotomat i jest cacy moze te tez bedzie cacy xD jest akurat w niby promocji, 8tys teraz, 16tys w ciagu 2 lat bez dodatkowych kosztow (choc jak to wyjdzie nie wiadomo ;])

bo generalnie wole kupic nowke niz uzywke

pozdro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DENDRYT



Dołączył: 03 Mar 2013
Posty: 41
Skąd: małopolska

PostWysłany: Nie Sie 23, 2015 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zastanawia cię skąd taka promocja?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Wto Sie 25, 2015 11:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zastanawia :] ale gazowke maja zacną...

dla mnie najważniejsza jest bezawaryjność Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piotrasz



Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 1428

PostWysłany: Pią Sie 28, 2015 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miłosz napisał:
zastanawia :] ale gazowke maja zacną...

Nie "gazówkę" tylko wirówkę elektryczną. Miłosz wyrażaj się precyzyjnie, bo jeszcze ktoś wyciągnie głupie wnioski.
Nie ma sprzętów "bezawaryjnych". Są tylko mniej lub bardziej awaryjne. Wink
_________________
Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Pon Sie 31, 2015 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok ok ;] to wole te mniej ;]


a mnie z kolei na poczatku wprowadzilo wlasnie w blad to z wirówka elektryczna :]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mathi



Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 30
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: Pon Sie 29, 2016 12:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czeski TRYSTOM ( swego czasu cała produkcje kupowali niemcy ) .....uzywamy jej w pracowni od 6-7 lat.
Małe, zgrabne kompaktowe. zbiornik na wode w podstawie
Ma jeden minus troche kłopotliwe zatapianie szkieletów z głebokim podniebieniem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Agatuś



Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 110

PostWysłany: Wto Sie 30, 2016 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam rotocast jakieś 9-10 lat. Jestem naprawdę zadowolona, nie miałam żadnych problemów, a odlewam codziennie , czasami parę pierścieni dziennie i złoto również. Mogę z czystym sumieniem polecić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
machine25



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 57

PostWysłany: Sro Sie 31, 2016 7:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja polecam rotomat z Roko śmiga jak ta lala, zero awaryjności.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Sob Wrz 03, 2016 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam rotomat ale chce indukcje :] bo tlen + propan butan w piwnicy to nie za dobry pomysl :]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
machine25



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 57

PostWysłany: Nie Wrz 04, 2016 8:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To kup fornaxa w APC prodencie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Miłosz



Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 165

PostWysłany: Pon Wrz 05, 2016 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za xD?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
alicjaf20



Dołączył: 16 Kwi 2015
Posty: 24

PostWysłany: Nie Wrz 11, 2016 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jakiś czas temu kupiłam LC-Cast 60A
Indukcja z własnym systemem chlodzacym.
Nie trzeba jej podłączać do wody.
Jestem mega zadowolona, rozpuszcza mi 1 kostkę i wlewa metal w najcieńsze ścianki.
Kupiłam ja od Pana Krzysztofa Fabianskiego który jest pierwszym dystrybutorem tej i jeszcze paru odlewni w Polsce i cena jest naprawdę atrakcyjna w porównaniu z cenami w sklepach.
I jeszcze jeden super plus to taki ze ten Pan prowadzi rownież serwis tych sprzętów .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
machine25



Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 57

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2016 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na rotomacie też odlejesz cienkie elementy bez problemu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group