|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
toja
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 12:02 pm Temat postu: powielanie modeli |
|
|
Macie jakiś sprawdzony patent jeśli chodzi o powielanie modeli w silikonie. Ja zawsze się strasznie przy tym wkurzam. Nie potrafię, nie radzę sobię, buuuu! Zawsze jakiś bąbelek. Tak, odtłuszczam silikon, tak mam wibrator i mieszadło próżniowe. Wszystko książkowo, a i tak zawsze jakaś lipa. Help. _________________ Tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
totalnakorozja
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Książka zaleca jeszcze komorę ciśnieniową |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz
|
Wysłany: Sro Cze 22, 2011 7:14 pm Temat postu: |
|
|
probowalas zmieniac silikon?
kiedys mialem problem z pewnym silikonem - zmienilem i problem zniknal
ale generlanie lej bardzo waskim - najcienszym jak sie da ale pewnym i gladko sie rozlewajacym strumieniem - tak zeby nie zamykac babelkow. ciezko to opisac - to trzeba podpatrzec... _________________ a chinczycy czekaja... |
|
Powrót do góry |
|
 |
toja
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 10:12 am Temat postu: |
|
|
no właśnie wcale tego nie czuję, bo gips roko jest twardy jak kupa,poza tym ten silikon też chyba lipny. Gdzie model jest pokryty woskiem nawet spoko, ale tam gdzie sam gips to porażka. _________________ Tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 8:09 am Temat postu: |
|
|
Garnek ciśnieniowy, 2,5 bara i po sprawie. Model przed zalaniem silikonem powinien być suchy. Silikonu nie trzeba "odtłuszczać". Wystarczy ponownie umieścić zalany w silikon gips/masę ogniotrwałą do gara na to samo ciśnienie. Jeśli nawet pojawią się pęcherzyki powietrza, to są wówczas b. małe (zwykła zasada fizyki polegająca na zależności pomiędzy ciśnieniem, a objętością powietrza - wraz ze wzrostem ciśnienia, maleje objętość, ale zwiększa się za to gęstość). |
|
Powrót do góry |
|
 |
proteska

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 10:30 am Temat postu: |
|
|
zblokowany model do powielenia można psiknąć septisolem( taki izolator gips - gips , gips - silikon). ja to stosowałam w innym celu niż bąbelki powietrza w silikonie, ale spróbować możesz.
zresztą nie napisałaś czy bąble masz w silikonie, czy dopiero robią sie w powielonym modelu.
jeśli w powielonym modelu:
*problem z mieszadłem
*słaby wibrator
*zbyt szybkie zalewanie gipsem lub masą
*za gęsty gips / masa
*zły gips / masa _________________ "Choćby strategia była najpiękniejsza, trzeba spojrzeć na rezultaty." W.Churchill |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tramp
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej zainwestować w dozownik silikonu
No ale to wydatek, ja polecam firme siladent, maja bardzo dobre silikony.
Jak jeszcze mieszałem ręcznie w kubeczku plastikowym jednorazowym wszystko ładnie wychodziło.
Sprawna ręką, dobre wymieszanie i lanie z wysoka cienkim strumieniem w punkty najmniej ważne, żeby samo sie zalewało na te ważniejsze.
Fajna jest jeszcze metoda z taśmami, też by siladent, o 20-30% mniej silikonu się marnuje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 12:22 pm Temat postu: |
|
|
a zdrowaski nucisz pod nosem?
 _________________ a chinczycy czekaja... |
|
Powrót do góry |
|
 |
toja
|
Wysłany: Sob Lip 09, 2011 8:41 pm Temat postu: |
|
|
nie, nie nucę za to strasznie przeklinam, to chyba to. w pon spróbuje ze zdrowaśkami. Tak na poważenie to gips roko do acetali jest gęsty. Właśnie mi się kończy silikon, zobaczymy ten siladent, ale ty tam Tramp nie pracujesz, prawda ? _________________ Tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tramp
|
Wysłany: Nie Lip 10, 2011 4:56 pm Temat postu: |
|
|
Korzystam z ich materiałów, jestem bardzo zadowolony.
Na dolnym śląsku kupisz ich materiały u Grabowskich, w Warszawie w prodento-optimed lub lege-dent w poznaniu w firmie intermed.
Siladent to niemiecka firma, alternatywa dla bego czy dentaurum |
|
Powrót do góry |
|
 |
albinoska
|
Wysłany: Nie Gru 11, 2016 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam mam podobny problem..odlana forma silikonowa piekna gładziutka -model juz nie !!!drobne dziureczki-czyli za gęsty gips ?za szybko lany? itd...dlaczego nigdy nie zdarza się to gdy odlewam zwykły wycisk tym samym gipsem?
Czy forma slikonowa ma być zwilzona? |
|
Powrót do góry |
|
 |
albinoska
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2016 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Doświadczeni pomóżcie zielonej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
machine25
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2016 10:39 am Temat postu: |
|
|
opisz krok po kroku jak wykonujesz etapy |
|
Powrót do góry |
|
 |
albinoska
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2016 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje za zainteresowanie,uporałam się z bomblami (za 7 razem)
problemem był mój wibrator.Olałam model bez i jest idealnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
albinoska
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2016 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Acha jeszcze poradzono mi spryskać silikon specjalnym płynem zmniejszającym napięcie powierzchniowe lub zwykłym spyrytusem ...chyba też pomogło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|