|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ARTURRO
|
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 5:02 pm Temat postu: Multimat Touch& Press |
|
|
Witam -czy ktoś z Was wie ,gdzie mieści się jakiś wiarygodny serwis do pieca Multimat Touch&Press. Interesuje mnie równiez dokładna kalibracja takiego pieca.Głownie chodzi o ten Press-zaczyna mnie martwic.
Bardzo prosze o jakieś namiary. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
miczman Site Admin

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 8:50 am Temat postu: |
|
|
coż, ...będzie trudno. silesia denal oraz alldentpharm z lodzi są dystrybutorami i muszą zapewnić serwis... ale nie musi być on wcale wiarygodny.
kalibracja pieca nie wymaga dużego zachodu, napisz co cie niepokoi to spróbuję podpowiedzieć jak to sprawdzić lub evtl. usunąć.
m. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Na wyświetlaczu pojawia się komunikat , że piec wymaga przeglądu i kalibracji,ponieważ przepracował określoną ilośc godzin.
Palenie ceramiki na metalu jest OK, ale prace na cyrkonie lub ceramika tłoczona (licówki i korony pełnoceramiczne) są moim zdaniem zbyt matowe-może niedopalone.Tłoczenie też nie jest książkowe.
Byc może ,jest to przyczyna nieprawidłowej temp. czyli np. 900'C którą pokazuje piec , nie jest tą temp. ,tylko np. 870'C.
Dlatego pytam o serwis i kalibracje. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
miczman Site Admin

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 2:42 pm Temat postu: |
|
|
przegląd po "określonym czasie pracy" jest konieczny by utrzymać głównie kontakt twojego portfela z serwisem firmy. o ile firma taki serwis posiada ,ale się o tym przekonasz niebawem...sam.
kalibracja pieca to rzecz tak banalna i powszechna ze jest mi wstyd by takiemu specowi podpowiadać jak to zrobić.
1. test srebra dowolnej firmy + ustawienia z początkowego serwisowego ekranu pieca (jeszcze ważne czy to Press&touch czy juz P&T 2) gdzie masz pozycje "temperature offset" i po paleniu testowym i obserwacji próbki dodajesz lub odejmujesz ,sugeruje po 10 stopni. ważne: jeżeli pierwsza próba wykazała przepalanie i chcesz obniżyć temp to poczekaj min. 40 min przed kolejnym testem z piecem w pozycji stand -by na temperaturze oczekiwania (400'C)sam test wykonuj jako co najmniej jako drugie, trzecie palenie a nie pierwsze danego dnia.
2. weź ze swojej ceramiki materiał transparent clear (bezbarwny zupełnie) , wymodeluj na płytce płaski kwadracik o wymiarach 1x1 cm i grybości na 1,5-2 mm a następnie wypal na programie z temperatura pierwszej zębiny dla tej ceramiki. po paleniu ( na wacie szklanej) oceń:
ma być:
- chropowaty
- lekko przezierny, ale nie jak szkło
- ma trzymać kanty i kształt
- po przeszlifowaniu i zmoczeniu ma dopiero stać się przezierny ( połóż go na gazetę i zobacz jak widać czcionkę)
- może się trochę podwinąć do góry an skutek skurczu
tak jest ok.
odstępstwa od tego wyglądu sugerują przepalanie lub niedopalanie a tutaj szczególnie :
mleczną przezierność,
mętność - matowość
dużą chropowatość (widać grudki)
samo tłoczenie (proces) nie ma wiele wspólnego na wygląd ceramiki, jeżeli masz zbyt dużą dekalibrację po prostu nie dotłoczy się materiał.
m. |
|
Powrót do góry |
|
 |
stanislaw
|
Wysłany: Sob Paź 23, 2010 2:43 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Jak se przypominam test srebra sie kupowało w Denonie (taniawo bywszy).
Ono tyko podstawkę kupujesz rossss,a pręciki już później same dokupujesz.
Miłego Poranka Staszek. _________________ "Co było nie wróci i szaty...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Nie Paź 24, 2010 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuje za podpowiedzi.Zawsze miałem nowe i pewne sprzęty w pracowni,ale jak widać i te nowe kiedyś ząb czasu dopada-po prostu się starzeją.Myśle,że ta kalibracja troche je usprawni.
Po przeczytaniu mego postu,dezwał się też telefonicznie do mnie serwisant tego typu piecy i obiecał mi pomoc osobiście w moim laborze-BEZPLATNIE(płatne tylko za 3 pręciki srebra od jubilera) .
Poinformuje Was jak to się zakończy-jeżeli tak jak mi obiecano,to będe super zadowolony i pochwale się tą firmą ,oraz osobą z Wami.
Jeszcze raz wszystkim -DZIĘKUJE. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
miczman Site Admin

|
Wysłany: Pon Paź 25, 2010 8:34 am Temat postu: |
|
|
zatem powodzenia i czekamy na relację...
super gość miczu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
spj
|
Wysłany: Wto Mar 01, 2016 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Jedyny serwis, gdzie robią porządnie i niedrogo to Jawmed w Gliwicach.
Gość jest autoryzowanym serwisantem piecy Dentspley-a. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek121

|
Wysłany: Wto Mar 01, 2016 11:54 pm Temat postu: |
|
|
super porada po kilku latach ,gosc pewnie ma juz nowy piec  |
|
Powrót do góry |
|
 |
spj
|
Wysłany: Pią Mar 04, 2016 1:32 pm Temat postu: |
|
|
wiadomo, ale to info też dla innych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2016 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Dotarłem z piecem do tej firmy i skończyło się wymianą grzałki na nową-koszt 1800 + wysyłka.
Teraz mam ponownie nowy piecyk.Pali ,tłoczy jak szalony.
Pozdrawiam _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ula.a
|
Wysłany: Wto Lis 01, 2016 11:32 am Temat postu: |
|
|
Witam, zastanawiam się właśnie nad zakupem touch&press, uzywany, chciałabym tłoczyc e max, co sądzicie na temat tego pieca? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|