|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ARTURRO
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 4:15 pm Temat postu: CAD/CAM |
|
|
Witam-przymierzam sie właśnie do zakupu pełnego systemu Cad/Cam .Wpadł mi w oko Cercon Eye , cena jest jeszcze i tak dośc wysoka ,ale za to prostota obsługi oprogramowania wręcz intuicyjna. Np. program firmy Wieland to skomplikowana sprawa-jak dla mnie .
Może ktoś z Was pomoże mi w ostatecznym wyborze i przedstawi mi za i przeciw danego systemu.
U przedstawicieli dowiaduje się wyłącznie o plusach danego systemu ,ale są przecież i minusy(cena ,serwis,cena bloczków ,frezów).
Licze na Waszą wiedze i fachowośc-pozdrawiam. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
bor

|
Wysłany: Pią Sie 14, 2009 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Pracuje, a racej pracowalem na obu, bo cercon juz sie tylko kuzy. Jak cie stac na wielanda to szczerze polecam. Obsloga niwiele sie rozni i zalezy od oprogramowania. Nasze wielandy chodza juz na trzech programach. Mozesz tez ciac tytan, doce coraz wiecej o to pytaja.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
techdent
|
|
Powrót do góry |
|
 |
artdentalphotography

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 2:57 am Temat postu: Re: CAD/CAM |
|
|
ARTURRO napisał: | Witam-przymierzam sie właśnie do zakupu pełnego systemu Cad/Cam .Wpadł mi w oko Cercon Eye , cena jest jeszcze i tak dośc wysoka ,ale za to prostota obsługi oprogramowania wręcz intuicyjna. Np. program firmy Wieland to skomplikowana sprawa-jak dla mnie .
Może ktoś z Was pomoże mi w ostatecznym wyborze i przedstawi mi za i przeciw danego systemu.
U przedstawicieli dowiaduje się wyłącznie o plusach danego systemu ,ale są przecież i minusy(cena ,serwis,cena bloczków ,frezów).
Licze na Waszą wiedze i fachowośc-pozdrawiam. |
A po kiego grzyba chcesz pakować się takie koszty.
Weź sobie w dzierżawę sam skaner, a koszty utrzymania frezarki, pieca do synteryzacji, energii elektrycznej, frezów, bloczków przerzuć na tych co zafundowali sobie centrum frezowania.
No chyba, że 100 pkt miesięcznie będziesz trzaskał.
A najtaniej będzie jak kupisz ode mnie skaner za 6 tyś. brutto:
http://www.zgryz.com/forum/viewtopic.php?t=3454
Wykupisz tylko aktywację (licencję w NOBLU)
Ja już nie dłubię w zębach, więc nie oferuję Ci skanera, bo chce zmienić system.  _________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Ostatnio zmieniony przez artdentalphotography dnia Sro Mar 03, 2010 12:57 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
speenatch
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:09 am Temat postu: Re: CAD/CAM |
|
|
artdentalphotography napisał: | .... bloczków przeżuć na tych co .... |
Przygadał kocioł garnkowi...
pozdrawiam.
PS czasami mozilla nie pomaga...trzeba mieć to we krwii
no chyba, że pisząc żułeś gumisia
bo to co chciałeś powiedzieć to od rzucania nie żucia
Nie dziękuj
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
artdentalphotography

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 12:56 pm Temat postu: Re: CAD/CAM |
|
|
speenatch napisał: | artdentalphotography napisał: | .... bloczków przeżuć na tych co .... |
Przygadał kocioł garnkowi...
pozdrawiam.
PS czasami mozilla nie pomaga...trzeba mieć to we krwii
no chyba, że pisząc żułeś gumisia
bo to co chciałeś powiedzieć to od rzucania nie żucia
Nie dziękuj
 |
Żułem Winterfresh, ale i tak rzucie gumy nie bylo przyczyną tego defektu słownego
 _________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dluga

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Arturro Cercon eye ma program który jeszcze parę chwil temu - niestety nie wiem jak aktualnie nie pozwalał na wycinanie wszystkiego - np łączników, mostów adhezyjnych.... no ale Ciągle się ulepsza popytaj jak jest z aktualizacją programu czy przypadkiem nie każą Ci za nią płacić jak się tylko pojawi.
Program - system jest młodszy niż co poniektóre systemy i defekty programowe niestety są. Można ominąć je np wychodząc z pliku, zapisując, i otwierając na nowo. Nie pozwalał np na rozbudowywanie pewnych elementów. Piszę na wszelki słuczaj w czasie przeszłym bo może już to poprawili.
Nadto nie wszystkie systemy modeli składanych mieszczą się w skanerze, i to co mnie denerwowało to niemozliwość zeskanowania przeciwzgryzu (tylko kęsek) czy też modeli w np zwarciu centralnym - czasem brakuje wyobraźni żeby dobrze zaplanować pracę bez tego typu informacji!
Jak coś mi jeszcze do głowy wpadnie to napiszę! _________________ dużo nas, dużo nas... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dluga

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 2:23 pm Temat postu: |
|
|
AAAAA! A wieland faktycznie tylko na oko jest trudny! _________________ dużo nas, dużo nas... |
|
Powrót do góry |
|
 |
speenatch
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:15 am Temat postu: Re: CAD/CAM |
|
|
artdentalphotography napisał: |
Żułem Winterfresh, ale i tak rzucie gumy nie bylo przyczyną tego defektu słownego
 |
najważniejsze że humor Ci dopisuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Na razie odpusciłem sobie cad/cama,ale zainwestowałem w porządnie wyposarzony gabinet stomatologiczny i powiem Wam ,że to chyba dobry pomysł.
W otwarciu gabinetu pomogły mi środki unijne.Nie wiem w czym był rebus ,ale na labor nie dostałem ,a na gabinet bez problemu.
Nie wykluczam zakupu CAD/CAM-a,lecz ryzyko szybkiej spłaty danego systemu jest obecnie bardzo duże.Gabinet jest pewniejszą inwestycją.
Labor na kilka stanowisk i gabinet z myślącymi lekarzami to duet przyciągający ludzi. Ja jestem zadowolony -Wam też życzę tego samego. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adler

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Myśle ,że zrobiłeś świetną,inwestycje, mając własny gabinet i pracownie, a z czasem to Cad/Cam kupisz.
Wiadomo że konkurencja gabinetowa będzie niezadowolona, ale to ich problem.
lekarze otwierają własne pracownie,stawiają sironie -cerec
I mają technika w d.....
Powodzenia i pozdrawiam. _________________ Die Königin ist die Funktion und Alle anderen Dinge haben sich ihr unterzuorden .....es hat mich uberzeugt ... dass die Biomechanische Okklusionskonzept nach M.Polz und Okklusionskonzept nach prof.Slavicek das ist der richtige Weg.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
obserwator

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Gratulacje i powodzenia Tobie życzę.
Też o tym myślę i trzeba będzie znowu zaryzykować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Mi udało się kase wydrzec za trzecim razem-ale za to dwa razy pod rząd.Trzeba na to wieeeeele cierpliwości i uporu. _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
krocodyl
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 6:33 pm Temat postu: |
|
|
ARTURRO napisał: | zainwestowałem w porządnie wyposarzony gabinet stomatologiczny i powiem Wam ,że to chyba dobry pomysł.
|
Pomysł jest świetny
ale jak udało ci się pozyskać lekarza -no chyba ,że to żona ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ARTURRO
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 9:53 pm Temat postu: |
|
|
To prawda-gabinet (sprzet)to nie wszystko.Z zatrudnieniem tzw. kumatego lekarza też nie jest łatwo.Zazwyczaj szukam osoby już po stażu i z jakimś doświadczeniem.Nie każdy stomatolog musi by super protetykiem.
Mam oczywiście protetyka, i na to kłade nacisk,ale są też potrzebni od tzw. zachowawczej,endodonci- którzy potrafią cały dzień grzebac sie w kanałach gapiąc sie przez mikroskop.
Trzeba miec dużo cierpliwości ,stanowczości,troche pokory i no i dobrych ludzi dookoła siebie.
Stomatolodzy otwierają labory ,więc czemu nie odwrotnie. Starajcie sie bo warto! _________________ UWAGA-ślimak winniczek nie ma kręgosłupa! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|