|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Odysek

|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:31 am Temat postu: Wżery w odlewie |
|
|
Witam!
Mam problem i proszę o opinie. Od pewnego czasu pojawiają się wżery w odlewie. Wszystko robię, tak jak kiedyś, a kiedyś ich nie było (odlewy głaciutkie jak pupka niemowlaka). Kilka faktów:
- topienie palnikiem (instalacja gazowo-tlenowa)
- tygiel nowiuśki (zresztą do każdego rodzaju metalu inny)
- wżery pojawiają się zarówno w stopach chromowo-kobaltowych, jak i chromowo-niklowych
- odlewane z 100% nowej stali (bez dokładania raz już przetopnionej)
- umiejscownienie wżeru jest różne. Czasami w okolicy kanału, a ostatnio natomiast w środku obiektu (wkład k-k, opracowywałam, opracowywałam... i nagle zonk!)
Pewnie, że można zalutować i jechać dalej z koksem, ale to nie rozwiązuje problemu.
Jakieś sugestie?
Dzięki i pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
proton
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Odysko.
Temat szeroki,ale na początek skupiłbym się nad dopasowaniem grubości kanałów do odlewanego obiektu,ich usytuowaniu oraz przyklejeniu "drabinki" odpowietrzającej.
Być może użyłaś zbyt cienkich kanałów, lub te właściwe wycieniłaś w miejscu łączenia z mostem i przez to obiekt nie może pociągnąć metalu z kopka Spokojna głowa. Jestem pewien,że uda nam się rozwiązać problem bez jakiegoś lutowania,nawet rozległych i masywnych konstrukcji
Jaką metodą kanałujesz?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Qvic

|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Przejarany metal. _________________ www.nowystyl.pl teraz dbam o wasze dupy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Odysek

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 7:58 am Temat postu: |
|
|
Qvic napisał: | Przejarany metal. |
Kurde - być może, ale to jest aż nieprawdopodobne, bo cały czas metal odlewany tak samo. W dodatku od lat lany jest ten sam metal i jego solidus i liquidus mam normalnie w oczach!
Proton
- struktury 2- i więcejpunktowe: belka i kanały od belki do stożka przekroj 4 mm, kanały od belki do punktów 2,5 mm
- struktura pojedyncza i w k-k kanał 4 mm
Kanały zawsze pogrubiam przy przejciu w kolejne elementy.
Bardzo dziękuję, że główkujecie nad moim problemem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
proton
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:02 am Temat postu: |
|
|
Odysek napisał: | Qvic napisał: | Przejarany metal. |
Kurde - być może, ale to jest aż nieprawdopodobne, bo cały czas metal odlewany tak samo. |
Dlatego nie brałem tego pod uwagę,ale skoro wtapiasz we wkład k-k. kanał 4mm i masz wżery,to może faktycznie przegrzewasz
A czy kopek jest płaski,czy wklęsły i czy ma ostre krawędzie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Odysek

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:23 am Temat postu: |
|
|
Kopek wklęsły i ma ostre krawędzie.
A co Proton myślisz o tym kanale 4 mm? Za dużo? Czasami (jak wkład jest psiunkowaty) wtapiam kanał 3,5 mm |
|
Powrót do góry |
|
 |
proton
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:46 am Temat postu: |
|
|
W zależności od wielkości wkładu używam 2,5-3 mm.
Natomiast,jeśli miałem jakieś problemy,to wynikały one raczej ze zbyt cienkiego kanału.
Nie stosuję belki w mostach i wszystko jest cacy,lecz trudno mi mówić o sposobie z belką ,gdyż nigdy nim nie kanałowałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
brzydal Gość
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:47 am Temat postu: |
|
|
przegrzany stop lub zbyt krótkie kanały wlewowe lub brak proporcji elemtu odlewanego do grubości kanałow doprowadzających stop do tegoż odlewu.
Zjawisko porów w grubych odlewach jest dość powszechne i wynika z praw fizyki, aby temu przeciwdziałc nalezy stosować sporo kanałow odpowietrzających, ale te pewnie zamontowałeś. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 3:17 pm Temat postu: |
|
|
A ja pierwszy od chyba siedmiu lat dzisiaj właśnie zatopiłam pracę na belce. Przez te wszystkie lata stosowałam wygodną metodę kanałów bezpośrednich.Kidy ostatnio byłam na szkoleniu "Protetyka..." Prowadzący (tu ukłon w jego stronę) uświadomił mi skąd biorą się moje problemy z ceramiką. Otóz związane to jest bezpośrednio z metodą zatapiania prac. Dziś nadarzyła się okazja i powróciłam do starej metody belkowej.Wiele muszę sobie jeszcze przypomnieć,acz podstawowe zasady zastosowałam,również ściśle zastosowałam się do wskazówek z kursu. Most już opracowany pojechał sobie do przymiarki,prościutki jak przy mojej starej metodzie(nigdy nie miałam krzywego mostu).A miałam sporo wątpliwości,bo most 13-23 w protruzji,mocno wygięty,a metoda belkowa niestety kojarzyła mi się zawsze z lutowaniem krzywulców.Teraz z niecierpliwością cvzekam na etap porcelany: jestem bardzo ciekawa czy pojawią się problemy takie jak zwykle? |
|
Powrót do góry |
|
 |
brzydal Gość
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 8:01 pm Temat postu: |
|
|
gadatus napisał: | A ja pierwszy od chyba siedmiu lat dzisiaj właśnie zatopiłam pracę na belce. Przez te wszystkie lata stosowałam wygodną metodę kanałów bezpośrednich.Kidy ostatnio byłam na szkoleniu "Protetyka..." Prowadzący (tu ukłon w jego stronę) uświadomił mi skąd biorą się moje problemy z ceramiką. Otóz związane to jest bezpośrednio z metodą zatapiania prac. Dziś nadarzyła się okazja i powróciłam do starej metody belkowej.Wiele muszę sobie jeszcze przypomnieć,acz podstawowe zasady zastosowałam,również ściśle zastosowałam się do wskazówek z kursu. Most już opracowany pojechał sobie do przymiarki,prościutki jak przy mojej starej metodzie(nigdy nie miałam krzywego mostu).A miałam sporo wątpliwości,bo most 13-23 w protruzji,mocno wygięty,a metoda belkowa niestety kojarzyła mi się zawsze z lutowaniem krzywulców.Teraz z niecierpliwością cvzekam na etap porcelany: jestem bardzo ciekawa czy pojawią się problemy takie jak zwykle? |
możesz rozwinąć tę myśl? |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Tzn co konkretnie Cię interesuje? Poprostu odlew z belki jest bardziej jednorodny niż odlew z metody kanałowej. A mnie czasem z niewiadomych przyczyn bąbluje porcelana w dużych pracach przy szkliwieniu np. Teraz napalę i przekonam się czy to prawda.Ale zważywszy że wszystkie inne czynniki mogące mieć związek z tym niemiłym zjawiskiem wyeliminowałam jest szansa,ze wreszcie dopadłam gada. A i tak na jesieni zamierzam całkiem zmienić piec,porcelanę i metal. Ale popróbować warto.Pzdr.Aha,nie pytaj na jakiej porcelanie i piecu pracuję, bo nikt na forum o nich nie słyszał(próbowałam czegoś się dowiedziec,ale głucha cisza). |
|
Powrót do góry |
|
 |
brzydal Gość
|
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 7:23 am Temat postu: |
|
|
Viessmann i ceramika Bolesławiec?
Bąbelki...hmm, to z całym szacunkiem albo pośpiech, albo źle wymieszna porcelana, albo posób nakładania warst porcelany, a to ze wychodzą przy glazurowaniu... no cóż, zapewne glazura jest bez próżni, czy tak? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Odysek

|
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 7:29 am Temat postu: |
|
|
Hmm brzydal - również w całym szacunkiem.. "bąblowanie" ceramiki nie musi być związane z błędami w pracy na etapie ceramiki. Może być to również kwestia gazowania struktury lub innych błędów na etapie metalu.
Sugerujesz wypalać glazurę z próżnią? Proszę rozwiń tę myśl...
Pozdrawiam!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
proton
|
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 3:02 pm Temat postu: |
|
|
brzydal napisał: | Viessmann i ceramika Bolesławiec? |
Powiało arogancją,czy mi się wydaje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fasola

|
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Halo, jaka próżnia przy glazurze? Pierwsze słyszę. No chyba, że z jakimiś korektami, ale sam glanc ...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|