|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przemal
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 5:23 pm Temat postu: szyny do wybielania |
|
|
domel adlaczego tak myslisz? pzreciez grubosc copyplastu mozę zesz wybrac ico z tego ?
wsytsko równo nie wylewa sie nei am w nierównosci jakos ludize ktorzy wybielaja ( docki) nie mja zadnych problemów ztym a robia tego naparawdę duzo? |
|
Powrót do góry |
|
 |
szorstki

|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:03 pm Temat postu: |
|
|
do gabgor: termin 04.2009 |
|
Powrót do góry |
|
 |
DoMeL

|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 9:15 pm Temat postu: |
|
|
przemal: bo jeżeli robisz szyne podkładową to ona daje ci dystans czyli miejsce na żel w tym przypadku. Wtedy masz odciążone zęby i dziąsła, a powinny być tylko zęby.
Jeżeli stworzysz tam miejsce żel do wybielania może sie tam dostać i podrażnić dziąsła, zwłaszcza żele o dużym stężeniu (mieliśmy takie przypadki)
Jeżeli doci nie zgłaszają zastrzeżeń to ok rób jak ci wygodnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
przemall Gość
|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 7:47 pm Temat postu: dystans pod szyny do wybielania |
|
|
i tak jest Domel , ztym ze dyystans konczy sie nna 1mm pzred dziasłem i nie ma mozliwowsic podraznieneia go:0 jeste nawet dowiedzione ze wybielanie 1-1,5 mm pryz szyjce od dziasła nie am sensu bo i tak nie uzyska sie efektu:0 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosc Gość
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 8:47 pm Temat postu: |
|
|
ja to ten caly dystans robie sorry ale duracrylem tzn rozrabiam normalnie i czekam az sie zciesciac zacznie wtedy dolewam plynu i mieszam do konsystencji pozwalajacej sie latwo rozprowadzac ale zeby nie bylo za zadkie za chwile wiaze i tlocze.acha trza posmarowac lekko oliwka zeby szyna sie nie przykleila reszta standart pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lisiczka
|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 10:18 pm Temat postu: mleczna szyna |
|
|
Witajcie.
Mam pytako.
Może będziecie w stanie mi odpowiedzieć.
Zaczynam robić szyny.
Robiłam dziś szynę do wybielania, o grubości 1,0 (URZĄDZENIE FORMAX).
Wychodzi za każdym razem mleczna. Sama nie wiem, może coś podpowiecie.
Może ją przegrzałam? Wygięła się na ok 2 cm. Dokładnie jak w instrukcji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
obserwator

|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 8:15 am Temat postu: |
|
|
MI też wychodziła mleczna.Teraz przed "naciągnięciem" pokrywam model lakierem światłoutwardzalnym który służy do pokrywania akrylu żeby się lepiej błyszczał
Zrobiłem kiedyś taki eksperyment i działa.Szyna wychodzi przezroczysta.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lisiczka
|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 7:06 pm Temat postu: Spróbować trzeba |
|
|
Witam.
Dzięki za odpowiedź. Spróbuję w najbliższym czasie. Muszę kupić lampę UV. Ale też stwierdziłam, że to może być kwestia gipsu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
neo

|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 7:45 am Temat postu: |
|
|
Przed wykonaniem szyny lekko zmocz model, zamocz go dosłownie na chwile. Nie może być przesiąknięty wodą bo nie będzie szczelna szyna ale jeśli leciutko zmoczysz odczekasz chwilkę i przetłoczysz szynę nie będzie matowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rekin
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 2:52 pm Temat postu: |
|
|
Ja robię Pattern Resin i jest super, łatwo się nakłada i mam kontrolę nad grubością. Tylko model musi być suchy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dluga

|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Czy ktos z was wybielał sobie zęby za pomocą takiej szyny???
Ja tak i powiem wam że dystans na żel im większy tym drożej to pacjenta tylko kosztuje i napędza kielnie lekarza nic więcej dystans im cieńszy tym oki może być wykonany lakierem do paznokci byleby dobrze wysechł!! Naprawdę żele do domowego użytku są tak płynne że ja ten sam efekt co normalnie osiągnełam dwa razy mniejszą ilością żelu. No i ważne jest żeby płytka była szczelna tj żel nie wyciekał i nie odwadniał przy okazji tkanek miękkich.
Czasem warto coś wyprubować na sobie żeby wiedzieć jak działa?? Teraz ani doktory ani pacjenty nie narzekają na płytki!! _________________ dużo nas, dużo nas... |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 11:38 pm Temat postu: |
|
|
jestem nowicjuszka w tloczenu szyn i kupilam ERKOSKIN 625 050,wydaje mi sie bardzo gesty i nie ladnie sie maluje kikuty,nie dostalam pedzelka wiec uzylam zwyklego kupionego w papierniczym,i pedzelek po chwili robi sie caly oklejony tym lakierem i sztywny...i pomolowanie kolejnego zeba graniczy z cudem!!!!nie wiem czym wyczyscic pedzelki,probowalam pod woda,plynem od acrylu i nic....sztywne!!
kolejne pytanie ,skoro nie ma pedzelka w komplecie,czy ja moge moczyc pedzelek w buteleczce,czy mala ilosc wylac do pojemniczka i wtedy malowac? |
|
Powrót do góry |
|
 |
AmiYumi

|
Wysłany: Nie Mar 15, 2009 12:37 am Temat postu: |
|
|
Mirabelko...erkoskin to taka fajna guma co w palcach schodzi...nawet z pędzla...ja nakładam plastikową szpatułką i jest git ...a na świeżo to się świetnie wodą zmywa, tylko po co?
btw...to nie lakier _________________
brzydal MÓWIŁ NA MNIE WARSZAFKA - nie szukajcie u mnie pomocy 
Ostatnio zmieniony przez AmiYumi dnia Nie Mar 15, 2009 11:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olek
|
Wysłany: Nie Mar 15, 2009 11:11 am Temat postu: |
|
|
Dluga napisał: | Czy ktos z was wybielał sobie zęby za pomocą takiej szyny???
Ja tak i powiem wam że dystans na żel im większy tym drożej to pacjenta tylko kosztuje i napędza kielnie lekarza nic więcej dystans im cieńszy tym oki może być wykonany lakierem do paznokci byleby dobrze wysechł!! Naprawdę żele do domowego użytku są tak płynne że ja ten sam efekt co normalnie osiągnełam dwa razy mniejszą ilością żelu. No i ważne jest żeby płytka była szczelna tj żel nie wyciekał i nie odwadniał przy okazji tkanek miękkich.
Czasem warto coś wyprubować na sobie żeby wiedzieć jak działa?? Teraz ani doktory ani pacjenty nie narzekają na płytki!! |
Bo efekt wybielania nie zależy od grubości dystansu = wielkości zbiorniczka = ilości preparatu nałożonego jednorazowo. Czym mniej tym lepiej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirabelka
|
Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:46 pm Temat postu: |
|
|
racja ,fajna "guma" :)ktos na forum napisal ,ze maluje dwuktotnie,czy standart to pomalowac raz?wiadomo bedzie wiecej miejsca na preparat,czy moze doktory tez co do tego maja wymagania?
moze ktos wrzuci fotki na forum ,szyn do wybielania i dla bruksistow.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|