Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna Forum dyskusyjne ZGRYZ
Serwis techników dentystycznych i protetyków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
VITA VACUMAT 40T

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fabian



Dołączył: 25 Paź 2015
Posty: 11

PostWysłany: Sro Lis 23, 2016 3:50 pm    Temat postu: VITA VACUMAT 40T Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie mam pytanko. Kupiłem właśnie piec do ceramiki vita vacumat 40t i po wlaczeniu na komputerze wyswietla sie po angielsku " Bateria jest pusta" sprawdzilem w instrukcji obsługi i gdy jest ten komunikat zaleca sie "Wymiana baterii na CPU – płytce obwodu drukowanego." Chciałbym dodać, że podczas włączenia resetuję się data i godzina. Co zaleca się zrobić? Serwis? czy to nic groznego? Ustawiać datę za każdym razem... Co poradzicie? Pozdrawiam.
_________________
Pasja, Technika, Adrenalina.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piotrasz



Dołączył: 14 Sty 2005
Posty: 1427

PostWysłany: Sro Lis 23, 2016 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na logikę opisane resetowanie się zegara jest spowodowane brakiem zasilania, które podtrzymuje właśnie bateria. Gdy jest uszkodzona (lub bardzo stara) należy ją wymienić. Jeśli wiesz jak dostać się do płyty głównej - sterującej, powinieneś baterię rozpoznać bez problemu. O ile nie jest przylutowana na stałe, to ją wydłub, odczytaj symbole i na bank znajdziesz taką samą w necie.
_________________
Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Zębatka



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 715

PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 12:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz używać piec bez baterii ale za każdym razem będziesz musiał ustawiać datę i godzinę. Bateria jest z tyłu pieca rozkręc obudowę, nie zdejmiesz jej będzie ona lekko przyblokowana, chyba przewodem od pompy i czymś tam jeszcze, na tylejednak. że będziesz mógł ją odstawić i wypiąć baterię. Kosztuje jakieś 10 zyla.
Ps. Pamiętaj o odłączeniu pieca od sieci.
_________________
Zębatka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Fabian



Dołączył: 25 Paź 2015
Posty: 11

PostWysłany: Sob Lis 26, 2016 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za pomoc. Sprawa Załatwiona. Pozdrawiam.
_________________
Pasja, Technika, Adrenalina.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dyskusyjne ZGRYZ Strona Główna -> Urządzenia laboratoryjne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group