|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miłosz
|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 7:00 pm Temat postu: odlewnia indukcyjno próżniowa, jaką wybrac? |
|
|
problem jak w temacie, mysle o zamianie rotomata(choc nie ma zadnych problemow z nim i odlewami) na jakas indukcje, ale potrzebowal bym tez odlewnie do niewielkich stopow srebra i zlota, stad pomysłz próżniówką.
jaka wybrac? przegladma interneta i troche tego jest.
zalezalo by mi na nowce, nie smiganej
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Czw Sie 13, 2015 8:21 am Temat postu: |
|
|
Do odlewania złota i srebra (nawet niewielkich ilości) nie potrzebujesz odlewni próżniowej. Na przykład w Fornaxie T, używając wkładki węglowej bez problemu odlejesz 2 gramy złoto-platyny, z minimalną (prawie nie zauważalną) stratą.
Indukcja jest oczywiście 100 razy wygodniejsza od wirówki i palnika. Choć wybór masz rzeczywiście spory, tak naprawdę godne uwagi są to 3-4 modele. Poszperaj w innych tematach i poczytaj o sprawdzonym sprzęcie. _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miłosz
|
Wysłany: Sob Sie 15, 2015 12:06 am Temat postu: |
|
|
tylko 3-4 xd?
przegladalem tematy ale az tyle nie znalazlem
zastanawialem sie nad rotocastem... mam rotomat i jest cacy moze te tez bedzie cacy xD jest akurat w niby promocji, 8tys teraz, 16tys w ciagu 2 lat bez dodatkowych kosztow (choc jak to wyjdzie nie wiadomo ;])
bo generalnie wole kupic nowke niz uzywke
pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
DENDRYT
|
Wysłany: Nie Sie 23, 2015 1:37 pm Temat postu: |
|
|
Nie zastanawia cię skąd taka promocja? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miłosz
|
Wysłany: Wto Sie 25, 2015 11:46 pm Temat postu: |
|
|
zastanawia :] ale gazowke maja zacną...
dla mnie najważniejsza jest bezawaryjność  |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Pią Sie 28, 2015 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Miłosz napisał: | zastanawia :] ale gazowke maja zacną... |
Nie "gazówkę" tylko wirówkę elektryczną. Miłosz wyrażaj się precyzyjnie, bo jeszcze ktoś wyciągnie głupie wnioski.
Nie ma sprzętów "bezawaryjnych". Są tylko mniej lub bardziej awaryjne.  _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miłosz
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2015 3:39 pm Temat postu: |
|
|
ok ok ;] to wole te mniej ;]
a mnie z kolei na poczatku wprowadzilo wlasnie w blad to z wirówka elektryczna :] |
|
Powrót do góry |
|
 |
mathi
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 12:24 am Temat postu: |
|
|
czeski TRYSTOM ( swego czasu cała produkcje kupowali niemcy ) .....uzywamy jej w pracowni od 6-7 lat.
Małe, zgrabne kompaktowe. zbiornik na wode w podstawie
Ma jeden minus troche kłopotliwe zatapianie szkieletów z głebokim podniebieniem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agatuś

|
Wysłany: Wto Sie 30, 2016 11:24 am Temat postu: |
|
|
Witam. Mam rotocast jakieś 9-10 lat. Jestem naprawdę zadowolona, nie miałam żadnych problemów, a odlewam codziennie , czasami parę pierścieni dziennie i złoto również. Mogę z czystym sumieniem polecić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
machine25
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2016 7:55 am Temat postu: |
|
|
Ja polecam rotomat z Roko śmiga jak ta lala, zero awaryjności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miłosz
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2016 8:06 pm Temat postu: |
|
|
mam rotomat ale chce indukcje :] bo tlen + propan butan w piwnicy to nie za dobry pomysl :] |
|
Powrót do góry |
|
 |
machine25
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2016 8:49 am Temat postu: |
|
|
To kup fornaxa w APC prodencie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Miłosz
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2016 8:25 pm Temat postu: |
|
|
za xD? |
|
Powrót do góry |
|
 |
alicjaf20
|
Wysłany: Nie Wrz 11, 2016 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Ja jakiś czas temu kupiłam LC-Cast 60A
Indukcja z własnym systemem chlodzacym.
Nie trzeba jej podłączać do wody.
Jestem mega zadowolona, rozpuszcza mi 1 kostkę i wlewa metal w najcieńsze ścianki.
Kupiłam ja od Pana Krzysztofa Fabianskiego który jest pierwszym dystrybutorem tej i jeszcze paru odlewni w Polsce i cena jest naprawdę atrakcyjna w porównaniu z cenami w sklepach.
I jeszcze jeden super plus to taki ze ten Pan prowadzi rownież serwis tych sprzętów . |
|
Powrót do góry |
|
 |
machine25
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 12:24 pm Temat postu: |
|
|
na rotomacie też odlejesz cienkie elementy bez problemu |
|
Powrót do góry |