|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
howitsmade
|
Wysłany: Nie Lip 13, 2014 10:08 am Temat postu: Bywają spore problemy z metalami |
|
|
i nie chodzi mi o to że się nie myją i słuchają głośno muzyki
Sytuacja jest taka. 12p most na 5,6 kikutach, do zrobienia na stopie DalGuss C+B 270 (Bredent). Masa osłanioająca DeguVest GF z odpowiednim płynem w stężeniu 90%. Proces wygrzewania pierścienia w piecu "na wolno" z przetrzymaniami w temp 570 stopni i 900 stopni celcjusza. I chodzi o to że mosty są "powichrowanie". W przypadku tych większych konstrukcji nie da rady dopasować frezami i kalką, trzeba iść na laser. Woski markowe, modelowane nożykiem el. Metal topiony w 1350-1400 stopni. Walczyłem już z tym kilkoma sposobami kanałowania (belka, belka rozcięta, osobne kanały z "rezerwuarami metalu") i za każdym razem bardzo podobne efekty. Jak postępować z takimi większymi układami? Jak kanałować, czy zmieniaś stężenie płynu do masy?
Poradźcie coś bo wiele bezsensownie straconych godzin na takie sytuacje zmarnowałem.
dzięki i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
T-24
|
Wysłany: Pon Lip 14, 2014 1:00 pm Temat postu: |
|
|
12-punktowy most zapewne zalany jest w dużym pierścieniu więc nie dawał bym tak mocnego stężenia,moim zdaniem to jest ewidentna przyczyna
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
howitsmade
|
Wysłany: Pon Lip 14, 2014 1:33 pm Temat postu: |
|
|
A w przypadku pierscieni x6, jakie bys proponowal? W okolicach 60%? |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Pon Lip 14, 2014 3:37 pm Temat postu: Re: Bywają spore problemy z metalami |
|
|
howitsmade napisał: | Jak postępować z takimi większymi układami? |
Spróbuj metody modelowania mostu na modelu powielonym. Przy większych mostach jest to sprawdzona metoda. Firma Siladent ma w swojej ofercie potrzebne akcesoria i robi z tego szkolenia w Niemczech.
Ogólnie jest to proste, postępowanie podobnie jak przy szkieletach. Z tą różnicą, że można bawić się dając na same słupki nieco większe stężenie płynu, niż na model. _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
T-24
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2014 9:38 am Temat postu: |
|
|
Witaj,-to musisz wypraktykować ze swoją masą,ja odlewam w gilveście HS
90% daje w pierścieniu 1 wchodzi do niego 80g masy,pierścień o pojemności około 160g daje 80%,320g-70% i zdarzyło mi się odlewać most w pierścieniu szkieletowym(3X160g) dałem stężenie 60%-wyszło ok.
-jeżeli chodzi o masy to wg mnie wszystkie są praktycznie takie same.
pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DoMeL

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 11:42 am Temat postu: |
|
|
zmień mase i rób według instrukcji, metal masz dobry, sam na nim pracuje i już nie jedno kopyto na nim robiłem.
a powyzej 10 punktów i tak zawsze rozcinam most i sobie go lutuje bo zawsze się troszke kiwa, ale po zlutowaniu siedzi tak że komar huja nie wciśnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2014 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Odlewasz w całości, a potem rozcinasz i lutujesz, czy odlewasz w częściach i lutujesz po odlaniu?
Problem oczywiście może leżeć również w masie, lecz najczęstszą przyczyną opisywanych przypadków są minimalne odkształcenia już na etapie zdejmowania woskowego mostu z modelu. Idealne warunki, czyli brak podcieni i równoległość wszystkich filarów względem siebie istnieją niestety tylko w teorii...
Niektórym zatem szybciej i łatwiej będzie powielić model, innym zaś zlutować.  _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DoMeL

|
Wysłany: Wto Paź 28, 2014 8:26 pm Temat postu: |
|
|
przeważnie odlewam w całości, wstępnie sobie dopasowuje i potem rozcinam, sklejam patern resinem , robie model z masy do lutowania i lutuje.
osobno odlewam jeżeli obiekt nie mieści mi się w pierścieniu rozmiar 6 to wtedy w dwóch częściach odlewam, ale to tylko dlatego że oszczędzam torebkę masy i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tramp
|
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 4:51 pm Temat postu: |
|
|
Kup sobie pierścienie z siladentu w kształcie kopyt i ustawiaj tak, żeby każdy element od ścianki był w podobnej odległości.
I zmniejsz stężenie jak już koledzy wspomnieli nie wiem jak dajesz na normalne korony, skoro mówisz że 90% to daj z 75-80% będzie ciaśniejszy, ale po spasowaniu konstrukcja nie będzie się kiwać.
Niestety w odlewnictwie jest coś, za coś.
I przyczepiaj solowe kanały w połączenia między punktami. Od 3,0 do 5,0 w zależności od grubości elementów.
Np. w połączenie pomiędzy 2 grubymi punktami w przęśle w środkowe daje 5,0mm, a w boczne 4,0 a pomiędzy czapeczkami 3,0.
To tak w skrócie na szybko bo można by kilka stron napisać o przyczepianiu kanałów.
Nie polecam na pewno tych rezerwuarów z siladentu, gdzie kopyto odlewają na 3 kanałach. Oczywiście wszystko pięknie wychodzi, ale struktura metalu jest już zupełnie inna niż kopytko na 10 kanałach |
|
Powrót do góry |
|
 |
closer

|
Wysłany: Sro Gru 31, 2014 12:01 am Temat postu: |
|
|
wiem , że temat powstał dawno temu ... wciąż aktualny.Pracuję na BEGO Bellavest® SH i BEGO Bellavest® T , ten ostatni po wielu latach prób do odlewów powyżej 5 pkt sprawdza się w 99,8 % .Metal różnych firm od wiro do mniej znanych (tańszych marek).
chętnie podzielę się wiedzą na temat mikro-odlewnictwa ale proszę o konkretne pytania na prv!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|