|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zbyszek18
|
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 6:33 pm Temat postu: szkielety odstaja na modelu |
|
|
witam! temat pewnie poruszany nie raz ale bede wdzieczny za dobre rady. szkielety nie przylegaja mi idealnie na modelu. w gornych plyta lezy ok ale klamry odstaja, najczesciej ramiona stabilizujace, tak jakby zab przesunal sie o 0,5- 1 mm. w dolnych to samo, najczesciej przy klamrach okreznych. podparcia raz leza raz nie. silikon jest raczej ok bo uzywam go przy acetalach i wszystko gra. uzywam gilvestu ME, wczesniej MG, podobno me jest dokladniejsza. powielanie- 160 g masy, 20 ml plynu, 5 ml wody. z silikonu uwalniam jak model jest zimny, potem czekam kilka godzin az bedzie w miare suchy, smaruje klejem i ukladam. kanaly 4 i 3 mm. zatapianie- 500 g, 56 ml plynu, 14 ml wody. zatapiam w plastikowym pierscieniu, do pieca wkladam jak pierscien jest zimny, piec od zimnego, czasami zdarza sie ze wstawie do 100-120 st.wygrzewanie- 280 st- trzymam 70 min, 580- 70 min, temp koncowa 1030 i tez 70 min, potem odlew, przyrost temp 7st. po obrobieniu wyglada to jakby szkielet sie delikatnie wygial, raczej nie wyginam go podczas obrobki bo staram sie trzymac go w miejscu w ktorym obrabiam. czasami jak go troche "porozginam" to jakos lezy, ale przeciez nie o to chodzi. mase i plyn przechowuje w temp pokojowej. prosze o rady bo nie mam juz pomyslow. probowalem zmieniac stezenie ale zazwyczaj jest to samo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
T-24
|
Wysłany: Nie Kwi 14, 2013 9:02 pm Temat postu: |
|
|
-jaja wychodzą bo zbyt duże stężenie,są to masy typu 100g-15ml więc na pierscień i model potrzeba stężenia 50%
pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bobo
|
Wysłany: Pon Lis 25, 2013 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Ja miałem podobny problem jak używałem okrąłej, zniekształconej foremki do powielania (taki plastikowy pierścień). Problem zniknął po nawierceniu trzech otworów w pierścieniu (formie), które zaklejam taśmą od zewnątrz i do tych otworów wlewa się silikon i tworzy jakby punkty kontrolne. Problemu takiego nie ma przy stosowaniu foremki dużo większej niż model powielany, ale wtedy wiadomo - duże zużycie silikonu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 8:31 am Temat postu: |
|
|
Bobo napisał: | Problemu takiego nie ma przy stosowaniu foremki dużo większej niż model powielany, ale wtedy wiadomo - duże zużycie silikonu. |
Problemu takiego nie ma również, gdy okleja się gipsowy model roboczy wokół podstawy przezroczystą taśmą (np. system firmy Siladent), do powielenia w silikonie. Jeśli dodatkowo zastosuje się specjalny plastikowy wypełniacz (wielorazowego użytku) - ilość potrzebnego silikonu jest wówczas minimalna - max 60-70 ml na model. Proste i sprawdzone. _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
obserwator

|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Dobrze mówisz robię tak samo jeszcze resztki starego pociętego dodaje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Babs

|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 2:24 pm Temat postu: |
|
|
Piotrasz czy ten system jest naprawde ok???Ja powielam w zwyklej kuwecie do powielania,idzie duzo silikonu 7-max8 prac z butelki ale zawsze sie obawiałam ze ten system z taśmą nie jest dokładny,mam na myśli że cieńka warstwa silikonu obejmuje model i może sie tam gdzieś uginać i praca może nie być dokładnie dopasowana Czy ta taśma z siladentu jest naprawde sztywna??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zębatka
|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 5:58 pm Temat postu: |
|
|
Babs napisał: | Czy ta taśma z siladentu jest naprawde sztywna??? |
Taśma jest sztywna.
Jak we wszystkim trzeba niestety włożyć trochę starań.
System jest fajny jeśli chodzi o oszczędność silikonu. Oszczędność zależy od tego w jaki sposób okroisz model roboczy i jak szeroką podstawę pozostawisz, generalnie przycina się go bardziej na okrągło.
I teraz cały myk polega na tym, że jak już odwrócisz formę i przeklejasz taśmę to musisz zwrócić uwagę na to aby taśma nie wpływała na zniekształcenie górnej części formy - tej bez ożebrowania.
Foremki żebrujące są bardzo istotne moim zdaniem, również system do podtrzymywania tych foremek jest istotny. Innymi słowy nie łudź się, że kupisz same taśmy i "żeberka" i będzie git. Nie będzie git, bo jeśli nie przytrzymasz tych żeberek w poziomie podczas zalewania silikonem, to będą zatapiały się pod wpływem swojej ciężkości pod różnym kątami, to będzie miało wpływ na nierównomierne usztywnienie podstawy formy, do której w późniejszym etapie przyklejasz taśmę. Mogą one, te żeberka również opaść na model i zatrzymać się na zębach w modelu, niefajnie bo możesz porozrywać formę przy uwalnianiu. Pełen system raczej trza.
Ja tam nie mam żadnych problemów z dokładnością w tym systemie. _________________ Zębatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Babs

|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Thanx myślę że wcześniej czy póżniej zakupie ten system bo silikonu do kuwety idzie masa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Wto Lis 26, 2013 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Babs napisał: | czy ten system jest naprawde ok??? (...) idzie duzo silikonu 7-max8 prac z butelki |
Tak. Poszukaj w necie dokładnego opisu (na przykład tu), albo wybierz się do Siladentu - to się zwraca! Około 30 prac z 2x1 litr (katalizator+ baza) masz gwarantowane.
 _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bobo
|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 12:05 am Temat postu: |
|
|
Metoda z taśmą jest ok, ale trzeba pamiętać, że silikon musi być odpowiednio dużej twardości. Do metody taśmowej używałem kiedyś gumosilu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Babs

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 4:16 pm Temat postu: |
|
|
A to taki trik odnośnie szkieletów(skąd inąd ściągnięty od mistrza A.Polaka).Przed zatopieniem doklejam tzw.ramke oksydacyjną/kondensacyjną,która ma za zadanie odprowadzić nadmiar gazów które mogłyby wpłynąć w póżniejszym etapie na dopasowanie i przyleganie pracy do modelu.Szkieleciki leżą jak ulał.5 minut roboty a pewność 100%
[img] http://img440.imageshack.us/img440/4707/8zia.jpg [/img] |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Babs napisał: | 5 minut roboty |
Czyli o 5 minut roboty za dużo...
Ile ja już w życiu widziałem podobnych wynalazków?... Wystarczy uwierzyć, że one czemukolwiek pomagają.
Naprawdę próbowałaś bez tego (przy zachowaniu tych samych pozostałych czynników) i efekt był dużo gorszy? _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć.
Ostatnio zmieniony przez piotrasz dnia Czw Lis 28, 2013 6:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Babs

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Nie ale zawsze jeśli nawet nie robie tej ramki na górze to zostawiam przynajmniej słupki w kilku miejscach z drutu woskowego 0,6 lub 0,8.I może masz racje że efekt nie jest lepszy ale gorszy napewno też nie.Ja starannie robię szkielety i zawsze idealnie leżą ale to podpowiedz dla tych którzy mają problem z pasownością po odlaniu.Może im sie to przyda
P.S.I nie obrażaj P.Polaka to jego patent
Pozdrowionka Piotrasz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrasz
|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Nikogo nie obrażam, tym bardziej, że nigdy nie poznałem bliżej "mistrza", na którego się powołujesz.
Śmieszą mnie natomiast takie różne "patenty", które wymyślają osoby chcące zaistnieć jako "znawcy tematu".
pozdrawiam _________________ Jeśli myślicie, że którakolwiek z organizacji zrzeszających techników dentystycznych w Polsce działa w Waszym interesie - to... nikt nie zabrania Wam myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Babs

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 6:53 pm Temat postu: |
|
|
Oj tam!Oj tam!  |
|
Powrót do góry |