|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
baluss
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 11:29 pm Temat postu: Problem z opakerem |
|
|
Witam
Na wstepie jaksie tu dodaje zdjecia? Bardzo chcialem pokazac to co mi sie dzieje z opakerem od wczoraj.
Porcelana nie jest mi obca ale zawsze napalalem o kogos na sprawdzonych materialach zasadach itp. Teraz zaczynam sam ze swoim nowym piecem MultimatEasy dentsply i porcelana HeraCeram.
Pojawiaja i sie pelno nowych pytan z ktorym staram sobie radzic ale teraz jedno ciazy mi na zoladku tak bardzo ze mysze zadac pytanie.
CO MOZE BYC PRZYCZYNA BABLOWANIA OPAKERA? wlasciwie to nie wiem jak to opisac ale po wypaleniu powierchnia jest strasznie chropowata ;/ proznia ma tu cos do tego ? oksydacja? metal ? jakis pierwsza warstwa opakera ? co to moze byc? pomocy:) jezeli podpowiecie mi jak wstawic zdjecie bo jakos niemoge togo o tej godzinie ogarnac to wstawie foto:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
cropka

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 11:52 pm Temat postu: |
|
|
Nad oknem odpowiedzi masz przycisk "Img", wrzucasz obrazek na serwer (np. imageshack), klikasz przycisk "Img", wklejasz adres obrazka i znów "Img", ewentualnie wklejasz skopiowany z imageshack'a hotlink przeznaczony specjalnie na fora. Mam nadzieję, że zrozumiale.
Mi to brzmi na problem z metalem, ale poczekajmy na zdjęcia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bossygirl
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:38 am Temat postu: |
|
|
Może nakładasz za gęsty lub za grubą warstwę... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adler

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 11:40 am Temat postu: |
|
|
-Lipa metal
-Zle przygotowany-Oxydacja-zalecana
-Piaskowanie pod katem nie bezposrednio w obiekt
-Odparowac
-Bond kulzera jesli metal CrCo lub bredent
-Suszenie opakera-pasta min/6 minut
-Temperatura wzrostu na minute zamiast np 80/min,60/min
-bardzo cienko pierwszy opaker
-temperatura koncowa wypalenia np,1/minuta ale bez vacum nie tak ze vacum ciagnie do konca i studzenie.
-jesli opaker pasta dokladnie wymieszac.
-jak mufa jeszcze ma wysoka temperature to trzeba poczekac zanim umiescisz nowy opaker na stoliku.
To taki zarys
Pozdrawiam  _________________ Die Königin ist die Funktion und Alle anderen Dinge haben sich ihr unterzuorden .....es hat mich uberzeugt ... dass die Biomechanische Okklusionskonzept nach M.Polz und Okklusionskonzept nach prof.Slavicek das ist der richtige Weg.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluss
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 12:43 am Temat postu: |
|
|
zanim dokladnie przeanalizuje Wasze rady pokaze jeszcze tylko to co mi sie dzieje. [img]http://imageshack.us/photo/my-images/803/cam00082.jpg/[/img]
co Wy na to? |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluss
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 12:44 am Temat postu: |
|
|
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adler

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 9:11 am Temat postu: |
|
|
Temperatura końcowa za wysoka
-Jesli opaker pasta popatrz na termin przydatności
-Poziom próżni? _________________ Die Königin ist die Funktion und Alle anderen Dinge haben sich ihr unterzuorden .....es hat mich uberzeugt ... dass die Biomechanische Okklusionskonzept nach M.Polz und Okklusionskonzept nach prof.Slavicek das ist der richtige Weg.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluss
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Temperatura na bank jest dobra. Troche juz przy tym siedzialem wszystko jest katalogowo i wlasciwie tylko nie moge tej prozni rozkminic bo robilem na 99 i 50 hPa i obie opcje zle. Co dziwne wczesnijsze wypalania bo pare ich bylo bylo dobre tylko tu mam problem. N apiecu w opcjach osobno mam cos takiego jak czas prozni. Tego nie moge zrozumiec bo nawet jezeli zrobie zerowy czas to proznia wlaczy sie przy podnoszeniu temp. Co to moze byc ze czas ? Jakies dodatkowe przetrzymanie w prozni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluss
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Temperatura na bank jest dobra. Troche juz przy tym siedzialem wszystko jest katalogowo i wlasciwie tylko nie moge tej prozni rozkminic bo robilem na 99 i 50 hPa i obie opcje zle. Co dziwne wczesnijsze wypalania bo pare ich bylo bylo dobre tylko tu mam problem. N apiecu w opcjach osobno mam cos takiego jak czas prozni. Tego nie moge zrozumiec bo nawet jezeli zrobie zerowy czas to proznia wlaczy sie przy podnoszeniu temp. Co to moze byc ze czas ? Jakies dodatkowe przetrzymanie w prozni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adler

|
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 1:34 am Temat postu: |
|
|
Baluss wyglada ten opaker bardzo groznie
popatrz na ten link tabela napalen do mulimat -piec
http://heraeus-heraceram.com/media/bilder/02_heraceram/04_brenntabellen/66041141_HeraCeram_VA_DE_Brenntabellen.pdf
ten piec sam przelicza proces napalenia -proznia 50,czas vacum 0.1
Osobiscie mnie zaskoczyl czas napalenia pre-opaker 10min-proznia 980
a bond 2 minuty jak na tym etapie cos nie wyjdzie to bedzie wygladalo jak na zdjeciu
Firma Kulzer -Polska powinna tobie cos doradzic
pozdrawiam _________________ Die Königin ist die Funktion und Alle anderen Dinge haben sich ihr unterzuorden .....es hat mich uberzeugt ... dass die Biomechanische Okklusionskonzept nach M.Polz und Okklusionskonzept nach prof.Slavicek das ist der richtige Weg.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
baluss
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam zaraz zapoznam.soe.z ta tabela. Wiesz nie dokonca rozumiem ten czas prozniitp. Programowaem.piec sam sugerujac si etylko ulotka hery i chyb anie za dobrze mi to wyszlo;) prawda jest taka ze dzieki temu ze jestem taki uaprty udalo si euzyskac lepszy efekt opakera ale nadal jestem nie do konca zadowolony. Z firma wlasciwoe mam.nawiazac kontakt lada moment wiec moz eotrzymam pomoc;) troche czuje sie pozostawiony na pastwe losu;) wiec dziekuje ze tu jestescie i mi podpowiadaxie;) w poniedzielek ostatecznezakonczeni ekombinacji piecowo porcelanowych wiec oczekujcie foto;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jajarek

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|