|
Forum dyskusyjne ZGRYZ Serwis techników dentystycznych i protetyków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gadatus

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 7:55 pm Temat postu: wycisk alginatowy pod szkielety |
|
|
Jeżeli odlewacie model bezpośredni z wycisku alginatowego to w jakim czasie od momentu jego pobrania?Jaki jest maksymalny czas,kiedy wycisk alginatowy nie zmienia parametrów?Zakładam,że został w gabinecie poprawnie zabezpieczony. W konretnym przypadku chodzi o Hydrogum firmy Zhermack.Ale interesesuje mnie ten temat ogólnie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
fasola

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Gadatusko, ostatnio coś mi mówiono, że na opakowaniu Kromopanu napisali, że 36h chyba. Ale nie dam za to głowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Fasolko,po 36h nie odważyłabym się robić na tym szkieletu,łyżkę,owszem,ale szynoprotezę,no nie jestem pewna....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fasola

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:02 pm Temat postu: |
|
|
A to nie, ja też bym nie radziła.
Jak ma być szkielet, to się ugadujemy z docem, żeby pobrał wycisk najpóźniej wczesnym popołudniem, żeby jeszcze zdążyć odlać. Tak jakoś ... bezpieczniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zosia

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:20 pm Temat postu: |
|
|
ja np. najpierw wsypuję suchy biały gips - to tzw. ODKWASZANIE alginatu, po chwili jak nasiąknie wilgocią zmywam strumieniem zimnej wody i wydmuchuję powietrzem pod ciśnieniem. Model jest supergładki... jest o tym artykuł w którymś techniku dent. ...
i nie ma problemu z czasem pod warunkiem, że pani asystentka ( z całym szacunkiem) nie napcha mokrych chusteczek do środka wycisku.
Najlepszy klimat dla alginatu to - bezpośrednio po wycisku opłukać wodą, wlać do torebki troszkę wody - dosłownie ciut ciut, zamknąć strunówkę i już.
alginat jest w mikroklimacie -ani nie schnie ani nie siąknie wody z chusteczek co powoduje puchnięcie czyli odlew wychodzi za mały.............. _________________ Dental Protetic Polska |
|
Powrót do góry |
|
 |
melex
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Tak tak w tym temacie im szybciej tym lepiej a ja nauczyłem paru doców a właściwie docki żeby odlewały same. A co niech tyle zrobią dla dobra sprawy. Działa, nie marudzą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 4:56 am Temat postu: |
|
|
czy po powiedzmy 7-8 godzinach od pobrania wycisku warto jeszcze ryzykować,czy już grzecznie robić łyżkę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ciociamija

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 7:30 am Temat postu: |
|
|
jeżeli jest zabezpieczony prawidłowo , to odlewamy nawet nastepnego dnia, spokojnie rób.
Cytat: | Tak tak w tym temacie im szybciej tym lepiej a ja nauczyłem paru doców a właściwie docki żeby odlewały same. A co niech tyle zrobią dla dobra sprawy. Działa, nie marudzą. |
Ja nie lubię jak mi ktoś odlewa wyciski, zawsze znajdę jakiś błąd lub uniedogodnienie, prawidłowo odlany wycisk to podstawa mojej pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
brzydal Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 7:51 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o Kromopan, producent zapewnia o wysokiej jakości do 100 godzin po pobraniu wycisku, pod warunkiem prawidłowego go wykonania i przechowywania.
Szkielety powinno się robić na wyciskach silikonowych. Choć ja sam wolę na alginacie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 8:29 am Temat postu: |
|
|
Ale to nie Kromopan,tylko hydrogum,jeśli robiłam szkielety bezpośrednio na modelach z alginatu zalewałam je najpóźniej 3 h od pobrania wycisku.Hydrogum jest trardsze od kromopanu i ma jagódkowy kolor. |
|
Powrót do góry |
|
 |
obserwator

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 11:38 am Temat postu: |
|
|
Moja propozycja wycisk alginatowy(przedmuchany powietrzem z wilgoci) do woreczka z zamknieciem stunowym,zmoczona lignina i wycisnięta z wody(żeby nam to wszystko nie pływało) na dno woreczka także I tak jak napisała Zosia(ładne to zdjęcie ) uzyskujemy "srodowisko pary nasyconej-mikroklimat"
alginat nie pobiera i nie oddaje wody |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Obserwatorze,prawie tak było to zbezpieczone, z tą jednak różnicą,że wilgotna -nie mokra!-lignina delikatnie spowijała wycisk z zewnątrz,nic nie było wciśnięte do środka.Dół,braki skrzydłowe,więc sądzę,że najbardziej interesująca mnie część pola protetycznego,jak i reszta zresztą, jest w dobrym stanie.Dzieki,model zalałam jak pod szkielet już wczoraj,ale zastanawiałam się czy robić bezpośrednio na tym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
brzydal Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Moi drodzy, hydrokoloid nie pobierze więcej wody niż może,niż potrzebuje. Proces solwatacji jest skończony, to znaczy nie może zajść ponownie w jednym i tym samy środowisku.Zatem, Państwa nasycona para to taka trochę fantazja, no ale grunt że ten kto odlewa wycisk ma przekonanie do jego wartości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ceram
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem , wycisk należy spłukać pod bieżącą wodą, strzepnąć i wilgotny schować w szczelnie zamkniętym worku.
pzdr  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadatus

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 4:52 pm Temat postu: |
|
|
Ja zwykle proszę o zapakowanie wycisku w klipsowym woreczku z umieszczonym obok(nie wewnątrz wycisku) zmoczonym i odciśniętym tamponikiem.kiedy tak zbezpieczony trafia do mnie w ciągu 2-3 godzin od pobrania,zalewam bezpośrednio pod szkielet. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|